vleermuizen
Vleermuizen
2 November 2014
mieren-termieten
Mieren en termieten
2 November 2014

Kalkoen

kalkoen

De gewone kalkoen uit Noord-Amerika komt voor in open bebost land en kreupelhout. Dit is de kalkoen die ook als huisdier gehouden wordt, Zijn bruin gestreepte verenkleed heeft een bronzen gloed De kop en nek zijn naakt en rood en blauw gekleurd en hebben lellen en een vlezig uitwas die over de snavel hangt. Een bosje veren hangt voor de borst. Bij de balts zwellen de lellen op worden ze intenser van kleur, de staart wordt opgericht en uitgewaaierd, de lichaamsveren worden geschud en hij laat de vleugels hangen tot de toppen over de grond vegen.

De roep van het mannetje is het luidruchtige ‘geklok’, terwijl het vrouwtje een zachtere, scherpe toon heeft. De kalkoen kan over korte afstanden goed vliegen, maar vindt het meeste voedsel op de grond. Hij voedt zich met een grote verscheidenheid van zaden, noten en bessen en vangt ook kleine dieren zoals insecten en hagedissen. Hij heeft meerdere wijfjes en deze leggen de eieren in ondiepe uitschrapingen op goed verborgen plaatsen. Wilde kalkoenen hebben een lichter, slanker lichaam en langere poten dan de gedomesticeerde kalkoenen.

De kalkoen is een van de meest bekende vogels in Noord-Amerika. Benjamin Franklin wilde de wilde kalkoen, in plaats van de Amerikaanse zeearend, de nationale vogel van de Verenigde Staten maken. De populariteit van de kalkoen onder het Amerikaanse volk komt door de liefde van het eten en de bereiding van de vogel voor speciale gelegenheden zoals Thanksgiving en Kerstmis.
Kalkoen

In het kort

Latijnse naam : Meleagris gallopavo
Engels : Wild Turkey
Grootte Lichaam : 90-120 cm
Habitat : VS, Mexico
Gewicht : tot 11 kilo
Leeftijd : tot 4 jaar
Voortplanting: 10-14 eieren, broedtijd 28 dagen
Voedsel : zaden, noten en bessen, insecten en hagedissen
Status : Niet Bedreigd