hagedis
Hagedissen
1 November 2014
slangen
Slangen
1 November 2014

Kameleons

kameleon

De verbazingwekkende kameleon heeft een tong als een beweegbare vliegenvanger. Daarmee vangt hij binnen een oogopslag prooien, zoals insecten. Er bestaan ca. 85 soorten van deze boombewoners, waarvan de meeste in Afrika en op Madagaskar leven. Er komen echter ook enkele soorten in Azië en in Europa voor. Kenmerkend zijn een slank lichaam, grote ogen en een sterke staart waarmee hij een uitstekende greep op takken heeft. De meeste kameleons zijn 15 tot 30 centimeter lang, maar een soort op Madagaskar kan 80 centimeter lang worden. De huidskleur kan hij veranderen om zich te verbergen voor zijn prooi en voor zijn vijanden.

Kleur veranderen

Een kameleon kan zijn huid vrijwel ogenblikkelijk lichter of donkerder maken, zodat hij zich in zijn begroeide omgeving kan verbergen. In het broedseizoen kan de kleurverandering echter een ander doel hebben. Als twee mannetjes elkaar een territorium of vrouwtje betwisten, neemt het dominante mannetje een felle kleuring aan, terwijl de verliezer donkerder groen wordt en wegkruipt.

Prooi vangen

Als de kameleon de prooi eenmaal voldoende is genaderd, beoordeelt hij met zijn uitstekende ogen de positie daarvan en legt aan. Met zijn uitschietende tong, die even lang kan zijn als zijn lichaam, vangt hij het insect met het kleverige kussentje aan het eind van de tong en brengt hij het terug naar zijn bek. Dat gebeurt allemaal vliegensvlug: in minder dan een twintigste seconde.

Soorten kameleons

    • Lappenkameleon
    • Marshalls dwergkameleon
    • Jacksonkameleon
    • Mellers kameleon