Eikenprocessierups

vliegen
Vliegen
2 November 2014

Eikenprocessierups

eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een rups die in heel Nederland in eikenbomen wordt aangetroffen. Het is een rups van een nachtvlinder. Deze rups veroorzaakt in de maanden mei, juni en juli heel wat overlast door de brandharen die de rups heeft.

Waar komt de eikenprocessierups voor?

In 1988 werd de rups voor het eerst (sinds lange tijd) gezien in ons. Dit was ten westen van Eindhoven in Reusel. Vanaf dat jaar zien we ook een flinke toename in met name Brabant in Limburg. Inmiddels is de rups in vrijwel alle provincies terug te vinden.

Hoe wordt de rups bestreden?

Er zijn verschillende methoden om de rups te bestrijden. Er wordt nog steeds veel onderzoek naar de juiste methode gedaan. Zo worden ze bestreden met aaltjes die gemengd worden met een gel. Vervolgens wordt dit in de eikenbomen gespoten. Deze methode wordt vaak al vroeg in het jaar gedaan, wanneer de rupsen nog geen brandharen hebben. Ook wordt er getest met bacteriën die de beestjes bestrijden. Daarnaast worden veel nesten met rupsen weggehaald met grote zuigers en weggebrand. Deze methoden zijn allen wel kosten- en arbeidsintensief.

Wat kun je als particulier zelf doen? Helemaal voorkomen kun je het niet. Blijf eruit de buurt en als je geen last hebt, laat het gewoon zo zijn. Wil je er wel iets aan doen dan kun je het beste werken aan biodiversiteit. Zorg voor voldoende planten direct rondom de eikenbomen en hang vogelhuisjes op. Dit zorgt voor meer biodiversiteit, komen er meer vogels op af en worden de rupsen bestreden.

Welke klachten ontstaan door de eikenprocessierups?

Er kunnen diverse klachten ontstaan na het in contact komen met de brandharen van de rups. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen (90%) jeuk én huiduitslag krijgen. Daarnaast zijn er ook patiënten die last krijgen van de ogen, luchtwegen en klachten van meer algemene aard.

De eerste sympthomen ontstaan binnen 8 uur na contact van de huid met de brandblaren. Er ontstaan bultjes of blaasjes die kunnen ontsteken. Deze bultjes gaan gepaard met pijnlijke huiduitslag en flinke jeuk. Over het algemeen ontstaan deze verschijnselen op de plekken die onbedekt waren, dus gezicht, nek. onderarmen en eventueel benen. Naast eerder genoemde gezondheidsklachten is het mogelijk dat er zwellingen van de huid ontstaan.

Help ik heb klachten! Wat moet ik doen?

Probeer zo min mogelijk te krabben of wrijven over de huid, hoewel dat natuurlijk erg verleidelijk is. Wanneer je dit namelijk wel doet is het mogelijk dat de haren zich verder verspreiden over het lichaam en dat je nog meer klachten krijgt. Als je het niet behandeld verdwijnen de klachten vanzelf binnen twee weken.

Heb je binnen 1 tot 4 uur last van je ogen? Dit is vaak in de vorm van een irritatie van het oog, met zwelling (branderige pijn), roodheid en jeuk. Dan is het goed mogelijk dat de haartjes in je oog zijn terecht zijn gekomen. Omdat ze zo klein zijn, wordt vaak niet aan de brandharen van deze rups gedacht. Wanneer je dus last hebt van je ogen, neem dan z.s.m contact op met je huisarts. Hij kan de haren (laten) verwijderen. Indien je ze laat zitten blijven de klachten bestaan.

Wie zijn risicogroepen?

In principe kan iedereen die in aanraking komt met de brandharen gezondheidsklachten krijgen. Wel zijn er enkele risicogroepen:

  • Beroepsmatig: Boomverzorgers, groenverzorgers en bestrijders
  • Wonen: Mensen die wonen in de directe omgeving van eikenbomen (tuin, direct aan de weg)
  • Recreëren: Mensen die recreëren op plekken waar veel eikenbomen staan (hardlopers, scouting, speeltuinen, campings, parken)
  • Iedereen die al eerder in aanraking is geweest met de brandharen